Bebekler Neden Emekler?

Bebekler Neden Emekler?

10 Şubat 2017 0 Yazar: Burcu Öğünlü

Bebekler için artık yürüme evresinin ilk aşaması olan emekleme aşaması en önemli dönemlerinden birisidir.Bu yüzden de emekleme döneminin bebekler için en önemli gelişim dönemlerinden birisi olduğunu söyleyebiliriz. Başta da belirttiğimiz gibi bebeklerin yürümeyi öğrenmelerinden önce emeklemeyi öğrenmeleri gelişim süresinin bir parçası olarak kabul edilmektedir. Bu hareket etmeyi ve vücudunu kontrol etmeyi sağlayacak en önemli gelişim süreçlerinden birisidir.

Bebekler neden emekler?

-Bebeklerin yürümeleri için bacaklarının oldukça güçlü olması gerekmektedir. Bunun için de emekleme süresi bu noktada en önemli gelişim süreçlerinden birisidir. Çünkü emekleme süresinde bebeklerin bacak kasları oldukça güçlendiği için de kendilerini bir nevi yürüme evresine önceden hazırlamaktadırlar.

-Öncelikli olarak her bebeğin emeklemeye başlama süresinin birbirinden farklı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ortalama olarak her bebeğin 6 aylık iken veya daha sonraki dönemlerde emeklemeye başladığı da bilinmektedir.

-Bebeklerin vücutlarını taşımaya çalışma işlemleri ilk olarak emekleme ile başladığı için de bu dönem oldukça önemlidir. Bebekler ilk olarak kolları ile güç alarak karınlarını kaldırmaya başlarlar. Daha sonra da bacaklarını bükmeyi öğrenerek kendilerini tartarak emeklemeye başlarlar. Bu süreçten sonra da ayağa kalkmayı öğrenerek destek alarak yürümeye başlayacaklardır.

-Bebeğinizin oldukça erken bir dönemde emeklemeye başlaması ise sizleri kesinlikle korkutmamalı. Çünkü bebeklerin kendi kendilerinin emeklemeyi keşfetmeleri de hareket etmeye çalışmaları onların beyinlerinin ve öğrenme kabiliyetlerinin ne kadar güçlü olduğunun da bir göstergesidir.

-Bazı bebeklerin emeklemeyi öğrendikten sonra geri geri gittikleri de en çok görülen durumlardan birisidir. Bebeğiniz kendini geliştirdiği ve artık hareket etmeye ve beynini çalıştırmayı öğrendiği bu dönemde sizler de onun emeklemesi için bazı desteklerde ve yardımlarda bulunabilirsiniz. Bu onun işini daha da kolaylaştıracaktır.

-Anne ve babaların ise oldukça küçük bebekler için hemen yürümeyi öğrenmesi amacı ile yürüteç kullandıkları da yine en bilindik yanlışlardan birisidir. Bebeğiniz bir yardım alarak yürümeyi öğrenmek yerine kesinlikle öncelikli olarak bacak kaslarını güçlendirmek için uzun bir süre emeklemeyi öğrenmeli ve gerekiyorsa da bunu istediği şekilde ve hareketler ile de geliştirmelidir. Bunun için de direkt olarak yani emekleme süresinden önce kesinlikle bebeğinize yürüteç almamalısınız.

-Yalnız bebeğiniz emeklemeye başladığında evde onun için risk ve tehlike meydana getirebilecek pek çok unsur da ortadan kaldırmanızda fayda olacaktır. Ağzına atabileceği bozuk para veya boncuk gibi nesneleri kesinlikle emekleme süresinde ortada bulundurmalı ve sivri uçlu ve yetişebileceği mobilyaları da ortadan kaldırılmalıdır.