İş Yerinde Süt Sağma
29 Temmuz 2016Doğum yaptınız, devletin vermiş olduğu izinler bitti artık iş başı yapma zamanı geldi. İşte o andan itibaren iş yerinde nasıl süt sağacağım? nerede saklayacağım? eve nasıl götürücem derdi başlıyor. Tamam sakin olun, her şey bu kadar sıkıntılı değil sadece sakin olun ve derin bir nefes alın.
Çalışan annelerin en büyük sorunlarından biri de çalıştıkları yerde süt sağmak için uygun ortamın olmaması yada yoğunluktan dolayı süt sağmaya vakit bulamamaları. Her anne adayının iş yerinden 1,5 sat erken çıkma imkanı bulunuyor bazı iş yerleri bunu toplu bir gün izin olarak kullandırabiliyor. Özellikle sanayi bölgesinde yada ulaşım konusunda sorun yaşayan iş yerleri bunu seçiyor.
Peki ben neler yapıyorum?
İşe başlamadan önce evdeyken süt sağmaya başlamış ve günlük olarak süt poşetlerine koydum. Üzerine tarihleri mutlaka yazmalısınız çünkü ilk sağdığınız sütü eğer buzdolabında sakladıysanız 3 ay içerisinde içirmeniz gerekiyor. Ben iki haftalık stok yapmıştım. İş yerinde de öğlen ve akşam olmak üzere iki poşet süt sağdım. İlk zamanlar çok güzel sütüm olurken daha sonra sütüm azaldı.Evdeyken daha rahat oluyorsunuz, kafanız rahat oluyor. Çocuklarınız yanınızda , ev sorununu düşünmüyorsunuz, yemeğinizi istediğiniz zaman yapıyorsunuz ama çalışan anne olmak işte bazı şeyleri engelliyor olabiliyor. Yaklaşık iki ay olacak işbaşı yapmam, Kartal gece üç kere uyanıyor, yoğun bir tempoda çalışıyorum, sabah 06:00 da kalkıyorum akşam 19:20 de eve gidiyorum. Gün içerisinde ne kadar su içersem benim için kar diye düşünüyorum ve masama bir sürahi aldım. Her iki saatte bir bitirip yenisini dolduruyorum tabi çay-kahve-rezene gibi içecekleri de içiyorum. Yemekte tatlı varsa keyfimi kimse bozamıyor. Kafam rahat olduğu sürece sütüm geliyor ama biraz moralim bozuk olsun yada uykusuz olayım işte o zaman kötü bir gün geçiriyorum maalesef.
İş yerinde süt sağabilmeniz için uygun bir ortamın olması gerekiyor. Bazı annelerde duymuştum fotokopi çekilen bir odada süt sağmaya çalıştıklarını, Allahtan benim ortamım daha uygun bir yer gibi. Masa ve sandalye var, tuvalet yakın olduğu için ellerimi yıkama imkanına sahibim, sağdığım sütü de yemekhanemiz de ki buzdolabında saklıyorum. Süt poşetinin üzerine isim ve tarih yazdığım için diğer emziren anneler ile sütüm karışmamış oluyor. Tabi bu yeterli mi? Değil tabi ki. Annelerin kendi evlerinde hissedebilmesi, rahat bir ortamın olması, rahatsız edilmemesi, temiz bir ortamda olmaları gerekiyor ama çoğu iş yerinde maalesef böyle bir ortam oluşturmak çok zor ve bununda kuralları varmış sanırım, yönetmelikleri iyicene araştırmak lazım. Kadın çalışan sayısının önemi çok fazla diye duymuştum.
Süt sağmak için bir yerde neler olmalı :
- Uygun bir ortam olmalı
- Koltuk-sandalye olmalı
- Buzdolabı, temizlik malzemeleri olmalı (peçete-havlu)
- Annenin ihtiyacını giderecek ürünler olmalı (süt poşeti- göğüs pedi)
- Saat
- Kapıda Boş-Dolu uyarıcı ışık
Avent bunun üzerine bir çalışma yapmıştı , buradan yazımıza gidebilirsiniz.
İlk 6 ay anne sütü çok önemli, bebeğinize ne kadar anne sütü verebilirseniz o kadar bebeğiniz dirençli olacaktır. Kartal 5 ay boyunca sadece anne sütü aldı, iş başı yapmaya başladığım da günde bir kere devam sütü vermeye başlamıştık. Altıncı ayına gelincede ek gıdaya geçtik ,anne sütünün yanında yoğurt ve meyve püresi yemeye başladı. Zaman çok hızlı geçiyor, ayak uydurmamız lazım her şeye ayak uydurduğumuz gibi.
Anne sütü saklama poşetlerinden Koroplastın çıkarmış olduğu poşetleri kullandım. Paketin içerisinde 25 adet bulunuyor. Bu ürünü kullanmanızı tavsiye ederim. Pompamdan pek memnun değilim aslında ama işimi gördüğü için kullanmaya devam ediyorum. Kraft’ın süt sağma pompası. Fiyatı da uygun , şarjlı, bütün parçaları ayrılabiliyor sadece içerisinde bulunan minik bir parça var onun temizlenmesi zor. En kötü yanı bu sanırım.
İş yerinde sağdığınız sütleri eve götürürken de dikkat etmeniz gerekiyor. Sağmış olduğunuz bir sütü dışarıda 3 saat, buz dolabında 3 gün , buzlukta da 3 ay saklayabiliyorsunuz. Ben günlük olarak sağmış olduğum sütleri eve götürürken biberon taşıma çantasına koyuyorum ve buz torbasını da yanına koyarak götürüyorum. Skip Hop biberon taşıma çantasını sizlerde mutlaka görün inceleyin gerçekten çok kullanışlı, dışarı çıktığınız zaman bebek arabanıza bu çantayı asıp onun yiyeceklerini koyabilir ve gittiğiniz yerde yedirebilirsiniz ,tavsiye ederim.
İpek 23 ay anne sütü aldı, Kartal bakalım kaç ay anne sütü alabilecek? Zaman çok hızlı geçiyor, sakin olmakta ve stressiz olmakta fayda var ama bunu başarabilen var mı bilmiyorum. Ben başaramıyorum maalesef. Her şeyden kolaylıkla etkilenebiliyorum . Sizler sakın benim gibi olmayın.
İşyerimde süt sağdığım günleri pek iyi anılar olarak hatırlamıyorum.Süt pompasının sesi,ha biri geldi ha gelecek sıkıntısı ile stresten doğru dürüst sağım yapamıyordum.Yine de her iki kızım içinde az da olsa hergün süt götürdüm ertesi gün için 🙂
Ahh Filiz hanım, aynı sorunları bende yaşıyorum her gün.Kapının kilitli olmasına rağmen kapıya vurulması yada kapıyı zorlamak , zaten sitresle giriyorsun içeri sitres altında da sağım yapmaya çalışıyorsun.
İnşallah bir gün bütün iş yerlerine süt sağma odası yapılır, tek isteğim bu valla.
Anneye değer verilmiyor ki keşke biraz verilse
Bazen çalışan anne olmak istemiyorum bazen de iyi ki çalışıyorum diyorum. Her şey çocuklarımız için her kötü şeye dayanmaya çalışıyoruz işte 🙁
Merhaba, işyerinde süt sağdıktan sonra günlük 1,5 saat süt izinlerini biriktirip izne çıkabilirmiyim.
Ayça hanım merhaba, ben çalıştığım şirkette günde 2 kere süt sağmak için yerimden 15-20 dk lık kalkıyordum. Haftada da 1 gün süt iznimi kullanıyordum.
Haftada 1 gün olarak kullanabiliyorsunuz ama toplu kullanım için muhasebe bölümünüz için görüşmenizde fayda var.
Teşekkürler , iyi günler.