Cimcime İle Tuvalet Eğitimi
9 Temmuz 2014Sonunda bezden kurtulduk…
3.yaşımız bize uğurlu geldi galiba ,tuvalet eğitimi için biraz geç kalmış olabiliriz ama çocuğun tuvalet eğitimi için gerçekten hazır olması çok önemli. Cimcime için de bu dönem onun artık hazır olduğunu gösterdi. Hep bahaneler üreterek belki de benim yüzümden bu kadar geç kaldık ama galiba doğru zaman bu zamanmış. Cimcimenin de istekli olması bizim bu evreden çabuk ve kolay sıyrılmamızı sağladı. Anneannemiz sağ olsun yavaş yavaş hazırlıklara başlamış aslında. Evinde klozet olmadığı için lazımlık almış. Beyaz alınan lazımlığı maalesef cimcime beğenmemiş daha sonra onun sevdiği pembe renkli lazımlık alınmış.
Lazımlığımız buna benziyor. Cimcime “Annee çişim geldi “deyince hemen kapağını kaldırıp tuvaletini yapabiliyor. Daha sonra da ellerini yıkayarak çişimi yaptım diye seviniyor. O öyle mutlu oldukça bizler de mutlu oluyoruz. Özellikle kakasını yaptığı zaman ki heyecanı süper oluyor. Çoğu çocuğun kakasını yapamama sorunu olduğunu biliyoruz ve çoğu annemiz de bundan şikayetçi. Cimcime şimdilik kolaylıkla yapıyor, inşallah bir sorun yaşamayız hep böyle devam eder. Bazen böyle şeyleri söylediğim zaman dilimin ucunu ısırırım aman nazar değmesin diye, sizler de kesin yapıyorsunuzdur. İçimiz de hep korku var çünkü. Her şey normal giderken niye bir anda bizim nazarımızla bozulsun ki?
Bundan belki de 6 ay öncesiydi ,anneannesinden çıkmıştık yolda yürürken önümüzden giden kadın çocuğuna, “Artık tuvalete çişini yaparsan seni okula göndereceğim “demişti. Bu nasıl bir anlayış yada nasıl bir ödül? Çocuğu kandırma değil mi? Tamam bazen bizler de çocuklarımıza küçük pembe yalanlar yapabiliyoruz ama bu biraz ağır geldi bana . Çocuk çişini yapamadığı için okula gidemeyecek mi? Keşke böyle yapmasak…
Uzmanımız Elif Erol bakın tuvalet eğitimi hakkında neler anlatıyor :
Tuvalet alışkanlığı için çocuğun iki yönden hazır olması şarttır. Fiziksel olarak, ruhsal olarak. İkisinden biri eksik olursa alışkanlığı kazandırmaya çalışılmamalıdır. Aksi halde çocuğa geri dönüşü çok zor olan pek çok sorun yüklenmiş olur.
Kazandırılma süreci en zor ve riskli olan alışkanlıklardan biridir tuvalet alışkanlığı. Bu nedenle bilinçli ve dikkatli davranılması gerekir. Ne zamanı geçirilmeli ne de erken davranılmalıdır.
Çocuğun alışkanlığı kazanabilmesi için idrar kaslarını kontrol etmeyi öğrenmiş olması gerekir. Kaslar yürümeyi takiben, ortalama ( 1,5 – 2,5 ) yaş aralığında hazır hale gelir ki bu da “Her çocuk bireysel farklılık gösterir” ilkesi kapsamındadır. Bu da bize gösterir ki biz istesekte istemesekte çocuk fiziksel, psiko- motor hazırlığını tamamlamadan tuvalet alışkanlığını kazandıramayız.
Çocuğun psikolojik olarak ta hazırlanması gerekir. Bazı çocuklar dışkılarını vermek istemezler, kendilerinden bir parça olarak görebildikleri dışkılarının tuvalet boşluğunda kaybolup gitmelerini görmek canlarını sıkabilir.En başından beri alıştıkları gibi bezlerine yapmayı tercih edebilirler. Bez bağlatmayıp sadece kakası geldiğinde bezini bağlatan, kakasını bezine yapmayı tercih eden çocuklar var. Bu bir hazır olma ve alışma sürecidir.
Eğer çocuk dışkısının geldiğini size belli ediyorsa,
– Masaların altına, kapıların arkasına gidip yapıyorsa,
– Yaptığı zaman rahatsızlık duyup bezinin değiştirilmesini istiyorsa,
– Tuvaleti geldiği zaman ya da yapmak üzereyken söylüyorsa,
– Tuvalette sizi izlemek istiyor ve orada vakit geçirmeye meraklıysa ( Banyo gereçleri, çöp kovası, makyaj malzemeleri, dolaplar bu meraka dahil değildir. ),
– Çiş, kaka… gibi konuyla ilgili kullandığınız kelimelere ilgisi varsa çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanması denenebilir... DEVAMI İÇİN TIK TIK
Eğer sizlerde bu tür şeyleri çocuklarınız da görüyorsanız yavaş yavaş başlayın bence. Ayda 2 paket aldığımız bezden kurtulduğumuz için şanslıyız galiba. Cimcimeme başardığı için çok teşekkür ediyorum en büyük teşekkürü aslında anneannesi hak ediyor.iyi ki sizlere sahibim ,iyi ki sizler hayatımdasınız güzel ailem 🙂
Elveda ayda iki paket aldığımız Prima 🙂 artık hayatımızda yoksun.