Gurme Bebek Etkinlik Düzenledi
7 Mart 2013Çocuklarımızın ilk anlarından itibaren ne zaman ne yiyecek,neler daha iyi olur onun için diye düşünürüz ve özelliklede çalışan anneler ek gıdaya geçtikleri dönemlerde bebeklerine verecekleri yiyecekleri iyicene araştırır,ona göre bir liste hazırlarlar.İşte Gurme Bebek bizler için çok güzel bir etkinlik hazırladı ve anneleri biraraya getirdi.Beslenme uzmanı Ece Günay Akkuş’unda katılımıyla anneler güzel bilgilere sahip oldu ve çocuklarla beraber güzel bir gün geçirdiler.Peki Ece hanım neler anlattı,bilgiler şu şekilde:
Beslenme Uzmanı Ece Günay Akkuş:
- Bir bebek 4-6. ayda doğum ağırlığının 2 katına , 1 . senenin sonunda ise 3 katına ulaşır. Bebeğin ilk yıl boyunda % 50 artış meydana gelir, 4. senenin sonunda boyu doğum uzunluğunun 2 katına çıkar.
- Ek gıdaya geçişte ilk bir sene anne sütü eğer yoksa devam sütünü kesmemek çok önemli. Bebeklerin sindirim sistemi ilk aylarda tükettikleri ek gıdayı tam olarak sindiremiyor. Besinlerin içindeki besleyici ögelerden çocuklar süreç içinde sindirim sistemi alıştıkça faydalanabiliyor.
- Çocuğunuzun veya bebeğinizin dengeli ve yeterli beslenip beslenmediğini takip etmenin en iyi yolu persentil çizelgelerinden yararlanarak, yaşına veya ayına uygun olması gereken kafa çevresi, boy uzunluğu ve kilo takibinin yapılması.
- İlk 6 ay yalnızca anne sütü , 6. aydan sonra desteklenerek 1 sene boyunca anne sütü + ek gıda alması önerilir. Ek gıdaya erken geçildiği durumlarda bebeğin anne sütünü bırakması ve annenin sütünün azalması ile karşılaşılabilir.
- Ek besinlere geçiş döneminde yenidoğan için en besleyici ve sağlıklı gıda anne sütüdür. Ancak 6. aydan sonra sadece anne sütü bebeğin enerji ve besin ihtiyacını karşılamaya yetmez. Bu durumda devreye anne sütüne ilave olarak ek besinler girer. Bir bebeğin demir depoları gebeliğin son üçüncü ayında dolar. Ancak anne sütüyle beslenen bir bebekte demir depoları ilk 5-6 ayda tükenmeye başlar ve bebeğe anne sütü dışında bir demir kaynağı gerekir.
- Ek besinler yüksek enerjili gıdalardan seçilmelidir. Çünkü bebeklerin bir öğünde alabilecekleri miktar azdır. Tam tahıllı muhallebiler bebeğe ilk başlanması uygun görülen besindir. Daha sonra sebze çorbalarının verilmesi uygundur. Gün aşırı yeni bir sebze eklemek , herhangi bir alerjik durumda bebeğin hangi gıdaya karşı intoleransının olduğunu saptamak açısından önemlidir. Yine bu dönemde meyve püresi ve katı yumurta sarısının ¼ i ile başlanıp, 3-4 günde bir ¼ arttırılır. 7. aydan itibaren diyete dana eti, tavuk eti, balık eti eklenmelidir. Et, protein, demir ve çinko gibi mineraller açısından zengindir. Başlangıçta kıyma olarak, çiğnemeyi öğrendikten sonra köfte şeklinde verilmesi uygundur. Bu dönemde yine kahvaltı yavaş yavaş başlanır. (Ekmek içi, pekmez, az tereyağı, pastörize peynir, ekmek , yumurta sarısı ¼ . ) 8.ayda baklagiller çorbalara eklenebilir. Bu dönem artık bebeğin aile sofrası için hazırlanmış yiyeceklerden uygun olanlarla beslenebileceği aylardır.
- Bebeğin aile sofrasına oturarak yemeğe başlaması ileriki yıllarda daha sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanması açısından çok önemlidir.
- Çocukların beyin gelişiminde Omega 3 çok önemlidir. Balık tüketimin az olduğu durumlarda balık yağı kesinlikle tavsiye edilir.
- 1-5 yaş grubu çocukların en önemli silahı yiyecekleri reddetmesi ve aileye veya çevreye karşı duyduğu tepkiyi yemek yememekle göstermesidir. Bu yaş grubu çocukların benliklerinin geliştiği bir dönem olduğu için, çok sevdikleri, örnek aldıkları bir yetişkini taklit edebilirler veya çok yakın arkadaşlarından etkilenebilirler. Kızlar genelde annelerini, erkek çocuklar ise babalarını taklit ederler. Bu yüzden ailenin beslenme konusunda ki davranış ve tutumları çocuk için model oluşturur. Çocuklar mutlaka 10. aydan itibaren aile sofrasında aile ile birlikte yemeğe alıştırılmalıdırlar. Masa kurallarını öğrenmeleri açısından bu önemlidir. Birlikte yemek yenilirken yemekler hakkında yapılan yorumlara dikkat edilmelidir, unutulmamalıdır ki çocukların hafızası çok kuvvetlidir ve her şeyi dinleyip, kaydederler.
- Anne ve babanın, aile büyüklerinin veya çocuğa bakan kişilerin sorumluluk duygusu ile çocuğun günlük beslenmesinde tükettiği besinlerle yetinmemesi, zorlaması, kendi çocuğunuz ile başka çocukların yediklerini kıyaslaması ciddi sorunlara yol açabilir.
- Eğer ki çocuğunuzun büyüme ve gelişmesi normal ise, yemek alışkanlıkları bir sağlık sorunu yaratmıyorsa, çocuğunuz gerektiği kadar yiyorsa, bazen öğün atlasa bile bu bir sorun yaratmaz. Burada çocuğunuzun bir birey olduğu ve iştahının zaman içinde değişkenlik gösterebileceği unutulmamalıdır. Çocuğunuzu yemek yemesi için zorlamak yerine neden yemek istemediği belirlenmelidir. Gerçekten aç olmayabilir, çok yorgun düşmüş ve yemek yemek için hali olmayabilir.
- Eğer çocuğunuz yemek yemeyi reddediyorsa, yemek sofrasından kalkmalı. Hiç yorum yapılmadan tabağı masadan kaldırılmalıdır. Bu aile için belki zor bir yöntem olabilir ama bir sonraki yemek zamanında çocuğunuz acıktığı için yemek yemek isteyecektir.
- Bebek ve çocukların menülerinde bütün besin grupları yer almalı. Ama bir çocuk sebze yemiyorsa sebzeler tamamen menüden çıkarılmamalı. Sevmediği gıdalar farklı formlarda çocuğa sunulabilir.
- 1 yaşındaki bir çocuk bir yetişkinin yiyebileceği 1 porsiyon yemeğin yarısının 1/3 ini tüketebilir. 3 yaşına geldiğinde yarısını, 6 yaşına geldiğinde ise 3/2 sini yiyebilir.
- 2 yaşına geldiğinde çocukların %50’si seçici olurlar, yeni bir gıda denetilmek istendiğinde tepki gösterirler. Aileler istekli ve sabırlı olup 8-15 kez o besini denetmek için uğraşmalılar, pes etmemelidirler. Genellikle çocuklar sade çok karışık olmayan yiyecekleri tercih ederler. Mideleri küçük olduğu için sık sık ara öğün yapmaları gerekir. Bu ara öğünlerde meyve, meyve suyu, peynir, süt, kraker tercih edilebilir. Bu gıdalar enerji ve vitamin içerir. Eğer çocuğunuz ana öğünlerde iştahsızsa o zaman ara öğünleri azaltabilirsiniz.
- 2-6 yaş çocukları pişmiş sebze yerine çiğ sebzeyi daha çok tercih ederler. Sadece sevdiği, favorisi olan 1-2 yemek vardır, hep onları yemek yemek isterler. Sevdiği hep aynı yiyecekleri değil farklı yiyecekler denetilmelidir.
- Aileler, küçük porsiyonlarda o yemek hakkında yorum yapmadan ve zorlamadan denetmeye çalışmalıdırlar, o zaman başarılı olacaklardır. Tahılların içine sebze ve meyveler eklenerek tükettirilebilir. Arada nadiren tatlı, tuzlu seçenekler verilebilir.
- Çocuklar mutlaka küçük yaşlardan itibaren kendi kendine yemeğe teşvik edilmeli, aileler yetersiz enerji ve besin alacak endişesi duymamalıdırlar.
- Çocuğun gerçekten ne yediğini bilmek önemlidir. Yaşına göre boy, kilo takibi yapılarak, büyüme ve gelişmesi takip edilmeli, günlük aldığı enerji, protein, vitamin ve mineral gereksinmesi hesaplanarak, tükettiğiyle karşılaştırılmalıdır.
Herkese çok teşekkür ediyoruz ,Gurme Bebek bu etkinlikleri inşallah daha çok sıklaştırır.Annelerin bu güzel bilgilere ihtiyacı var.Çocuklarımız için herşeyin en güzelini yapmalıyız diye düşünüyorum.Onlar sağlıklı ve huzurlu oldukları sürece bizlerde o şekilde olacağız.
[nggallery id=28]
Esra hanımla röportajımızada bakmak isterseniz buyrun 🙂